dimecres, 13 de setembre de 2017

L'ESSÈNCIA I EL CANVI, 1

https://us.123rf.com/450wm/ziamary/ziamary1505/ziamary150500004/40672751
-vector-de-mosaico-chino-estilo-oriental-patr-n-transparente.jpg?ver=6
Imagina que tot allò creat està format per tres energies: l’energia de la il·luminació, de la claredat o de la brillantor, l’energia de l’acció, de l’activació o del moviment i l’energia de la immobilitat, de la condensació o fixació. Si vols els pots posar colors: blanca, vermella i negra o groga, carbassa i marró.
Arbres, pedres, éssers humans, els grans mamífers o els petitíssims insectes. Els minerals, la sorra, el mar i el cel. En tots aquests éssers les tres energies hi són presents. No d’una manera estàtica sinó en continu moviment, com si ballessin entre elles, predominant ara l’una o ara l’altra. També en el nostre cos i en la nostra ment. S’alternen i es capgiren. Són l’essència de la matèria: el canvi constant.
Ara imagina que cada ésser té òrgans dels sentits per rebre i per comunicar el món creat i que l’onzè sentit és la ment que gestiona els deu canals de rebuda (oïda, tacte, vista, gust, olfacte) i els deu de sortida (paraula, agafar, locomoció, procreació i eliminació) (YS 2.18) Obtenim un immens teixit de sensacions, visions, sons i pensaments que s’estenen i cobreixen de punta a punta el món sencer: és l’experimentació de la matèria
I en aquest teixit tothora canviant i sensible imagina un fil d’or present en tots els dibuixos del teixit. És un únic fil encarnat en tot ésser, permanent, inalterable, que tot ho veu i ho experimenta: és la Consciència.

Així ens explica Patañjali (YS 2.17 i 2.18) que la persona és l’encarnació d’un principi permanent, en una matèria tothora canviant (2.20) Aquesta barreja ens genera confusions i dificultats de relació, alhora que ens impedeix la clara consciència de qui som o de què som. Però aquesta confusió és alhora, el ressort necessari que ens portarà a la feliç “comprensió de la natura real de les dues energies” (2.23): la de la Matèria i la de la Consciència.

Beatriu Pasarin, El Yoga en capítols, segon any, setembre 2017, publicat per Bija, Associació per a la difusió del yoga, http://grupbija.blogspot.com.es/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada